Zacusca: Alsidig dip med peberfrugt og aubergine

Zacusca er en helt vidunderlig dip, der kan bruges som tilbehør til mange forskellige retter. Prøv den, så kan jeg næsten garantere dig, at den bliver et fast inventar i dit køkken. Peberfrugt- og aubergine-dip finder du i mange varianter i Øst-Europa, ved Middelhavet og på Balkan. Denne variant kommer fra Rumænien og kaldes Zacusca. I Kroatien finder du Ajvar, som minder meget om denne, men her udelader de som regel tomaterne.
Zacusca

Ingredienser

 • 3 store peberfrugter (røde eller gule)
 • 2 store auberginer
 • Ca. 300g ferske tomater (cherrytomater er bedst, men brug de tomater du har)
 • 4 fed hvidløg
 • Et lille løg (du kan også bruge et lille rødløg eller to skalotteløg)
 • 2 spsk. hvidvinseddike (eller rødvinseddike)
 • 3-4 spsk. olivenolje
 • Bredbladet persille (kan udelades)
 • Saften fra en halv citron (kan udelades)
 • 1-2 tsk. salt (smag dig frem til rigtig mængde)
 • Peber
 • Chili (kan udelades)

Sådan gør du

Varm ovnen til 220 grader.

Start med at dele peberfrugterne i to fra stilken øverst og ned til bunden. Fjern indmaden. Læg peberfrugterne i et ildfast fad/bradepande med bagepapir med skindsiden op.

Prik nogen huller i auberginen med en skarp og spids kniv. Læg dem ved siden af peberfrugterne.

Hvis du bruger almindelige tomater kan du dele dem i fire dele og lægge dem i et lille fad for sig selv. Du kan også lægge dem i aluminiumsfolie. Hvis du bruger cherrytomater lægger du dem hele i fadet/aluminiumsfoliet.

Aubergine, peberfrugt og løg bages i ovnen

Bages i ovnen

Sæt tomater, peberfrugter og aubergine i ovnen.

Efter 25-30 minutter tager du peberfrugt og tomater ud. Peberfrugterne bør have fået nogen mørke/sorte pletter på skindet.

Vend auberginerne og steg dem videre i 25-30 minutter.

Læg de varme peberfrugter i en mellemstor skål med låg (brug plastfolie hvis du ikke har et låg). Efter 10 minutter er skindet blødere og let at fjerne. Skræl så meget af skindet af som mulig (det gør ikke noget hvis du ikke kan fjerne alt skindet).

Læg tomaterne op i skålen med peberfrugterne.

Når auberginerne er færdige

Når auberginerne har stegt i 50-60 minutter i alt, bruger du en spids kniv til at mærke, om de er færdige. Hvis de føles bløde er de klare, men hvis der er for meget modstand, så giver du dem lidt ekstra tid. Hvis du er i tvivl, kan du skære dem over og se om de er færdige. Hvis de er helt brune indeni, kan du tage dem ud. Hvis de stadig er hvide indvendig, så bager du dem lidt mere i ovnen.

Skrab indmaden ud af de færdige auberginer og læg det op i skålen med tomat og peberfrugter.

Alt skal blendes til Zacusca

Skræl og hak løg og hvidløg groft og bland det op i skålen sammen med de andre ingredienser samt persille, salt, peber, olivenolje, eddike og citron. Vent med chilien.

Nu blender du det hele godt med en stavblender eller i en food processor. Smag gerne til undervejs, og se om der skal tilsættes mere eddike og salt. Smag den til før du eventuelt putter chili i.

Servér din Zacusca kold eller lun.

Anvendelse
Denne dip passer til rigtig mange typer retter. Brug den som tilbehør til en middagsret (for eksempel til spinatfrikadeller) eller som en eget ret, når du skal servere mange småretter til et middagsselskab.

Opbevaring
Dippen holder seg i køleskabet i 4-5 dage. Det du ikke lige når at spise op, kan du opbevare i mindre portioner i fryseren.

 

Tilberedningstips:

 • Hvis din dip bliver lidt for flydende, så tager du den bare op i en gryde og koger den lidt ind. Kog den på svag/medium varme til den har ønsket konsistens.
 • Er dippen for syrlig eller bitter, så kan du tilsætte lidt honning.
 • Vært forsigtig med hvor meget chilli du tilsætter. Dippen skal ikke være hot. Du skal bare mærke en forsigtig varme.
 • Du kan godt grille aubergine og peberfrugt i stedet for at bage dem i ovnen. Så får du en mere fremtrædende røgsmag. Grill peberfrugten med skindsiden nedad, indtil det er sort og bobler (ca. 20 minutter). Grill aubergine i ca 40 minutter, vend dem ca. hvert femte minut.
 • Hvidløget kan bages i ovnen i 30 minutter. Så får du en mildere hvidløgssmag, som er helt fantastisk. Bag hvidløgsfeddene med skal sammen med aubergine og peberfrugt, indtil de er bløde hele vejen igennem.
 • Løget kan også steges nogen minutter på panden, eller bages 15 minutter i ovnen, hvis du ønsker en mindre fremtrædende løg-smag. Smagen af rå løg kan være lidt skarp for nogen ganer.

Hvidløg bagt i ovnen

Zacusca

Del gerne!

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.