Søg
Close this search box.

Hjemmelavet rugbrød (surdej)

Mmmm… nybagt rugbrød. Luk øjnene og forestil dig den bløde krumme og den knasende sprøde skorpe. Der er ikke mange ting, der slår denne sanselige og berusende oplevelse. Dette rugbrød bages med en lidt anderledes surdej, men frygt ikke… for den er meget nem at lave! Det kræver lidt tid med forberedelse, men resultatet er så fantastisk, at det er det hele værd.
Hjemmelavet rugbrød (surdej)

Ingredienser

  • 1 l vand
  • 5 dl rugmel
  • 5 dl hvedemel
  • 5 dl skårne rugkerner (eller hvedeklid)
  • 2,5 dl af diverse frø/kerner (solsikke, græskar og hør er gode)
  • 3 dl surdej
  • 15 g fint salt

Sådan gør du

Rør alle ingredienser grundigt sammen og lad dejen hvile et par minutter og rør igen.

Tag 3-4 dl dej fra som surdej til næste rugbrød.

Hæld resterende dej på brødform og lad brødet syrne 10-15 timer ved stuetemperatur.

Placér evt. et skærebræt ovenpå formen for at holde fugt inde og fluer ude.

Stik brødets overflade med strikkepind/stor gaffel.

Brødet stilles i kold ovn og bages ved 200 grader, omtrent 1 time og 20 minutter til 1 time og 35 minutter.

Rugbrødet skal helst hvile 6-8 timer for at sætte sig inden det er til at skære i. Ellers smuldrer det og er klægt.

Sådan laver du surdej første gang

Du skal lave 3-5 dl virkelig våd dej. Sigt efter lind havregrød i konsistens. Det tørre skal være en blanding af hvede og rugmel af høj kvalitet. Helst øko, malet på stenkværn, så der er masser af sporer i. Det våde skal være en blanding af vand og et syrnet mælkeprodukt. Tilsæt salt, honning og 5 g gær. Rør herligheden sammen og stil den tildækket ved stuetemperatur. Den skal stå dér 5-8 dage.

Først vil dejen samle sig og hæve op. Så bliver den træt og falder sammen. Den bliver måske lidt mere vandet og vil sikkert lugte sært og måske udvikle interessante farver. Der vil være skum og bobler på overfladen. Du har nu en surdej!

Den kan sagtens holde sig 10 dage i køleskab. Hvis der er længere tid imellem du bager, eller surdejen virker træt kan du give den et par dages ferie på køkkenbordet. Giv den lidt feriemad såsom syrnede mælkeprodukter, honning, salt, lidt gær, friskmalet mel fra stenkværn.

Se flere brødopskrifter her

Hjemmelavet rugbrød (surdej)

Del gerne!

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.