
Italiensk pizza = tynd bund
Hæld vandet i en skål sammen med gæren. Hvis du bruger frisk gær, kan du med fordel opløse dette i en spsk. vand i skålen, før du tilsætter resten af vandet. Bruger du tørgær, kan du hælde alt vandet i skålen og drysse det ud over (lad det opløse sig selv først, uden at du rører rundt).
Tilsæt salt og rør det ud i vandet.
Herefter tilsættes mel lidt af gangen (start med ca. 1/3).
Dejen skal æltes
Brug GOD tid til at ælte og alle dine kræfter. Det er utrolig vigtigt, at dejen bliver æltet nok, så den trækker glutenstrenge og bliver elastisk. Jeg plejer at ælte i ca. 10 minutter med hænderne.
Dejen kan være klistret, men lad dig ikke friste til at tilsætte mere mel! Forholdet mellem vand og mel er helt perfekt, og når du har æltet den godt, så samler dejen sig mere og mere, men bliver ikke tør.
Dejen hæves 1. gang
Efter dejen er æltet sammen, skal den hæve tildækket i en skål i ca. 2 timer. Hæld olivenolien over den, så den er smurt ind i olien. Den kan også hæve natten over i køleskabet.
Dejen hæves 2. gang
Når dejen har hævet, deler du den op i 6-7 boller, som du lægger på en plade drysset med lidt durum-mel. Dæk bollerne til og lad dem hæve 1 time til (eller mere).
Sådan former du pizzaen
Brug rigeligt med durum-mel til at formen bunden på. Når du laver dejen med denne opskrift, bliver den smidig og elastisk. Du skal kun bruge hænderne til at få den helt flad (ikke kagerulle!). Brug først fingerspidserne til at presse den flad og derefter håndfladerne. Derefter kan du tage dejen op på oversiden af begge hænder og forsigtigt strække den. Se evt. denne video.
Der er dej til ca. 6-7 pizzaer (ca. 25-30 cm i diameter)
Tomatsaucen
Tomatsaucen kan laves på mange måder. Nogen gange helt fra bunden med friske tomater som koges længe, men jeg kan også godt lide den helt enkle og smagfulde variant, hvor man blender/moser en dåse hakkede tomater med ovenstående ingredienser. That’s it. Ikke noget hokuspokus. På denne måde får du en fin sauce, som kan smøres helt tyndt ud over bunden. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvilken kvalitet de hakkede tomater har, og i dette tilfælde betaler jeg gerne ekstra for en af de rigtig gode italienske dåser med tomat. Pas på med ikke at blende saucen for meget, så kan den godt miste smagen.
Høj varme og ikke for meget fyld!
Når jeg bager pizzaen skruer jeg varmen helt op til 275 grader varmluft. Så bliver ovnen lige under 300 grader. Hvis du kan skrue varmen endnu mere op, skal du endelig gøre det, for jo varmere jo bedre!
Jeg bruger en stenplade, som jeg ligger på en rist på nederste rille i ovnen og lader den varme med op. Gerne 1-2 timer før jeg skal bage pizzaerne. Så har jeg en træspatel på ca. 30×30 cm, som jeg bruger til at få pizzaen ind i oven med. Du kan også bruge en bradepande, som du vender på hovedet på nederste rille og en anden plade med bagepapir, som du bruger til at få pizzaen over på den varme plade med.
Idéen er, at pizzaen skal få et “varmechok” med det samme, den kommer ind i ovnen. På denne måde kan du få en god sprød bund.
Osten
Som ost bruger jeg enten frisk mozzarella eller revet flødeharvarti. Når pizzaen kommer ud af ovnen, drysser jeg som regel lidt tørret oregano på sammen med nogen friske basilikumblade.
De helt billige varianter af frisk mozzarella indeholder som regel en del vand. Pres gerne vandet ud af osten og del den i mindre stykker, som du kan lægge i et dørslag til afdrypning. Gerne 1-2 dage før. Når den er dryppet færdig, kan du lægge den i en skål i køleskabet.
Buon appetito!