Søg
Close this search box.

Italiensk pizza – sådan laver du den selv!

Italiensk pizza. Den ægte. Hjemmelavet pizza er så utrolig godt! Og faktisk er det ikke svært at lave dem lige så gode som hos pizzariaet. En god dej og høj varme er alt der skal til for at lave den bedste pizza!
Italiensk pizza

Ingredienser

Pizzabund:

  • 6,5 dl lunkent vand (ca. 37 grader)
  • 1 spsk. fint salt
  • 12,5 g gær
  • 1 tsk. honning (kan udelades)
  • Durum-mel (semola) til at slå dejen ud på
  • 1 kg italiensk hvedemel (tipo 00 – gerne Caputo)
  • Ca. 2 spsk. olivenolie (til at smøre dejen ind i, før den hæver)

Tomatsauce:

  • En dåse hakkede tomater af god kvalitet (brug gerne Mutti eller San Marzano-tomater)
  • 1 tsk. oregano
  • 5-6 friske basilikumblade (revet i stykker)
  • 4-5 spsk. olivenolje

Ost:

  • 4-5 kugler frisk mozzarella

Sådan gør du

Italiensk pizza

Italiensk pizza = tynd bund

Hæld vandet i en skål sammen med gæren. Hvis du bruger frisk gær, kan du med fordel opløse dette i en spsk. vand i skålen, før du tilsætter resten af vandet. Bruger du tørgær, kan du hælde alt vandet i skålen og drysse det ud over (lad det opløse sig selv først, uden at du rører rundt).

Tilsæt salt og rør det ud i vandet.

Herefter tilsættes mel lidt af gangen (start med ca. 1/3).

Dejen skal æltes
Brug GOD tid til at ælte og alle dine kræfter. Det er utrolig vigtigt, at dejen bliver æltet nok, så den trækker glutenstrenge og bliver elastisk. Jeg plejer at ælte i ca. 10 minutter med hænderne.

Dejen kan være klistret, men lad dig ikke friste til at tilsætte mere mel! Forholdet mellem vand og mel er helt perfekt, og når du har æltet den godt, så samler dejen sig mere og mere, men bliver ikke tør.

Dejen hæves 1. gang
Efter dejen er æltet sammen, skal den hæve tildækket i en skål i ca. 2 timer. Hæld olivenolien over den, så den er smurt ind i olien. Den kan også hæve natten over i køleskabet.

Dejen hæves 2. gang
Når dejen har hævet, deler du den op i 6-7 boller, som du lægger på en plade drysset med lidt durum-mel. Dæk bollerne til og lad dem hæve 1 time til (eller mere).

Sådan former du pizzaen
Brug rigeligt med durum-mel til at formen bunden på. Når du laver dejen med denne opskrift, bliver den smidig og elastisk. Du skal kun bruge hænderne til at få den helt flad (ikke kagerulle!). Brug først fingerspidserne til at presse den flad og derefter håndfladerne. Derefter kan du tage dejen op på oversiden af begge hænder og forsigtigt strække den. Se evt. denne video.

Der er dej til ca. 6-7 pizzaer (ca. 25-30 cm i diameter)

Tomatsaucen

Tomatsaucen kan laves på mange måder. Nogen gange helt fra bunden med friske tomater som koges længe, men jeg kan også godt lide den helt enkle og smagfulde variant, hvor man blender/moser en dåse hakkede tomater med ovenstående ingredienser. That’s it. Ikke noget hokuspokus. På denne måde får du en fin sauce, som kan smøres helt tyndt ud over bunden. Det kommer selvfølgelig helt an på, hvilken kvalitet de hakkede tomater har, og i dette tilfælde betaler jeg gerne ekstra for en af de rigtig gode italienske dåser med tomat. Pas på med ikke at blende saucen for meget, så kan den godt miste smagen.

Høj varme og ikke for meget fyld!

Når jeg bager pizzaen skruer jeg varmen helt op til 275 grader varmluft. Så bliver ovnen lige under 300 grader. Hvis du kan skrue varmen endnu mere op, skal du endelig gøre det, for jo varmere jo bedre!

Jeg bruger en stenplade, som jeg ligger på en rist på nederste rille i ovnen og lader den varme med op. Gerne 1-2 timer før jeg skal bage pizzaerne. Så har jeg en træspatel på ca. 30×30 cm, som jeg bruger til at få pizzaen ind i oven med. Du kan også bruge en bradepande, som du vender på hovedet på nederste rille og en anden plade med bagepapir, som du bruger til at få pizzaen over på den varme plade med.

Idéen er, at pizzaen skal få et “varmechok” med det samme, den kommer ind i ovnen. På denne måde kan du få en god sprød bund.

Osten

Som ost bruger jeg enten frisk mozzarella eller revet flødeharvarti. Når pizzaen kommer ud af ovnen, drysser jeg som regel lidt tørret oregano på sammen med nogen friske basilikumblade.

De helt billige varianter af frisk mozzarella indeholder som regel en del vand. Pres gerne vandet ud af osten og del den i mindre stykker, som du kan lægge i et dørslag til afdrypning. Gerne 1-2 dage før. Når den er dryppet færdig, kan du lægge den i en skål i køleskabet.

Buon appetito!

Italiensk pizza

Del gerne!

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.