Franske makroner

Ingenting er vel så lækkert som franske makroner? De små, runde kager med fyld af chokolade og alverdens gode smage slår det meste.
Foto: Marte
Franske makroner

Franske makroner

Ingenting er vel så lækkert som franske makroner? De små, runde kager med fyld af chokolade og alverdens gode smage slår det meste.

Makroner er egentlig ikke så svære at lave, men de kræver en god portion tålmodighed og nøjagtighed, hvis de skal blive perfekte.

Denne opskrift bruger italiensk marengs, så det er også helt nødvendig at bruge et termometer, der kan tåle kogende sukker.

Hvis du ønsker helt hvide makroner, kan mandlerne skoldes og smuttes, men det er på ingen måde nødvendigt. Hvis mandlerne skoldes og smuttes, skal de tørre natten over på køkkenbordet.

Franske makroner
Foto: Marte

Ingredienser

 • 300 g mandler (malet fint)
 • 300 g melis
 • 110 g æggehvider
 • 250 g sukker
 • 50 g sukker
 • 75 g vand
 • 110 g æggehvider
 • Farve efter ønske (kan udelades)

Fremgangsmåde

Når du laver franske makroner, består hver enkelt af to makroner med fyld i midten. Af denne opskrift bliver der 120 makroner, hvilket derfor bliver til 60 franske makroner med fyld.

Lav en skabelon
Lav først en skabelon til at lægge under bagepapiret, når du sprøjter makronmassen ud. På den måde er det lettere at få lige store makroner.

Find noget at tegne rundt om, som er ca. 4 cm i diameter (et æggeglas, et låg eller et lille glas). Tegn 24-30 cirkler på et papir. Pas på at arket passer til din bradepande, og at der er lidt afstand mellem hver cirkel.

Sikt melis og fintmalede mandler sammen i en skål.

Bland 110 g æggehvide i. Det tager lidt tid at få blandet melis- og mandelblandingen, men det er vigtigt at blande det godt.

Pisk, på lav hastighed, 110 g æggehvide og 50 g sukker til en skummende masse.

Sukkeret koges til 120 grader
Kog 250 g sukker og 75 g vand op. Blandingen skal koges, indtil den bliver 120 grader. Brug termometeret til at følge med på temperaturen. Det kan tage lidt tid at komme op til 120 grader, men vær ikke utålmodig, for det er vigtigt for det endelige resultat, at temperaturen er riktig.

Øg hastigheden til middel på køkkenmaskinen eller håndmikseren og pisk sukkerlagen ind i æggehviderne. Tilsæt sukkerlagen i en tynd stråle.

Fortsæt med at piske marengsen til den er 40 grader. Det tager ca. 10 minutter.

Marengsen skal nu være blank, tyk og helt hvid.

Bland marengsen
Nu kommer det tidspunkt, som muligvis er det vigtigste. Og det sværeste!

Bland marengsen ind i melis- og mandelblandingen. Vend marengsen forsigtigt ind. Pas på at du ikke slår for meget luft ud. Tricket her er at blande lige nøjagtigt nok. Ikke rør for meget, for så blir røren for flydende. Rør til du kan lave toppe, der synker tilbake i makronmassen i løpet af et par minutter.

Hvis du ønsker at tilsætte farve, så gør du det nu. Hvis du vil have flere farver, så deler du røren i to eller mere. Pas på ikke at røre for meget.

Hæld makronmassen i en sprøjtepose og sprøjt det ud i cirkler på bagepapiret (med skabelonen under).

Makronmassen vil flyde lidt ud, så du skal ikke fylde hele cirklen. Prøv dig forsigtigt frem med de første og hold godt øje.

For at være sikker på, at makronerne ikke sprækker under bagningen, kan de hvile op til en time på køkkenbordet først.

Bag dem på 150 grader varmluft i 12-15 minutter. 

Makronenerne skal ikke få farve af bagningen.

Køl dem ned på bradepanden, indtil de er helt kolde.

Montér de franske makroner sammen to og to med ca. en teske fyld imellem.

 

Her får du to forslag til fyld i franske makroner:

Franske makroner

Chokolade-ganache til franske makroner

Chokolade-ganache er en klassiker som makronfyld. Tilsæt frugt eller bær og smagene kan varieres næsten i det uendelige. Prøv for eksempel mælkechokolade med passionsfrugt, mørk chokolade med hindbær eller hvid chokolade med lime.

 • 210 g chokolade av god kvalitet (hakket)
 • 80 g frugtjuice/bærpuré
 • 65 g fløde
 • 30 g smør

Kog fløde og smør op. Tag gryden af pladen og rør chokoladen ind i. Tilsæti frugtjuice/bærpuré og rør det til en glat masse. Sæt det et køligt sted.

Hæld gerne fyldet i en sprøjtepose for lettere at kunne montere makronerne.

 

Saltkaramel til franske makroner

Blød saltkaramel er en perfekt kombination til søde, sprøde makroner!

 • 100 g sukker
 • 4 spsk. vand
 • 50 g smør i terninger
 • 1 dl fløde
 • 3 g salt (i flager)

Sæt en lille tallerken i køleskabet.

Rør sukker og vand sammen i en gryde (ikke teflon). Sæt gryden på høj varme og lad det stå uden at røre. Hvis man rører rundt i det, kan sukkeret krystallisere.

Kog sukkeret indtil det har fået en lys gylden farve. Træk gryden til side og tilsæt smør. Rør indtil smøret er blandet ind, og sæt gryden tilbage på varmen.

Tilsæt fløden, lidt af gangen, og rør den ind. Jo længere karamellen koger, jo stivere bliver den, når den er kold.

Kog karamellen i tre minutter. Tag tallerkenen ud af køleskabet og dryp en dråbe karamel på den. Hvis den stivner hurtigt, er karamellen færdig. Hvis ikke så skal du koge karamellen et minut til og prøve igen. Kog karamellen til ønsket konsistens, men ikke længere end  6-7 minutter, for så bliver den for hård.

Hæld gerne fyldet i en sprøjtepose for lettere at kunne montere makronerne.

Del gerne!

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.