Fødselsdagsboller

Denne opskrift fik min mor fra min mormor. Og selv om nogen kalder dem fødselsdagsboller, så kan de nu sagtens spises andre dage også. Jeg husker tydeligt duften ude fra køkkenet, når mine forældre bagte boller. En regnfuld søndag eftermiddag, hvor den sødlige duft bredte sig helt ind til barneværelset. Selv da jeg blev større, og kom hjem fra enten træning eller en fra kammerat, og de nybagte boller stod på risten ude i køkkenet. Eller når vi besøgte min mormor, og hun havde bagt. Der var noget helt særligt over både duften og stemningen. Der blev sjældent nogen tilbage til dagen efter, men de gange, der gjorde, var det helt fantastisk at få en med på madpakken. Selv i disse dage, hvor vi hele tiden får at vide, at vi ikke skal spise hverken gluten eller kulhydrater, så må jeg indrømme, at disse boller bliver serveret til stor glæde hjemme hos os.

Ingredienser

  • 150 g smør
  • 25 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • Lidt salt
  • 3 dl mælk
  • 9 dl hvedemel
  • 1 tsk. kardemomme (kan udelades)

Sådan gør du

Smøret smeltes i en lille gryde.

Gæren og sukker røres ud i lidt mælk.

Resten af mælken tilsættes det smeltede smør, og blandingen hældes over i det udrørte gær.

Tilsæt 4-5 dl mel sammen med kardemomme og rør det godt sammen, så det bliver en jævn masse.

Tilsæt resten af melet og ælt dejen med hænderne. Den skal være lidt fedtet, så lad være med at tilsætte ekstra mel.

Dejen hæver tildækket i 40 minutter.

Formes til fødselsdagsboller

Herefter deles den ud til ca. 8-10 boller, som lægges på en plade med bagepapir, hvorefter der lægges et håndklæde over.

Nu skal bollerne efterhæve i 10 minutter, så de bliver store og lidt mere luftige.

Bollerne bages ca. 13-15 minutter på 230 grader midt i ovnen.

Hold øje med at de ikke bliver alt for mørke.

Husk at fødselsdagsboller kan spises når som helst. Også når der ikke lige holdes fødselsdag.

Bagetips: Du kan pensle bollerne med sødmælk eller pisket æg, før du sætter dem i ovnen

Del gerne!

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.