Søg
Close this search box.

Jeong Kwan: Hendes mad er vegetarisk temple food

Hendes navn er Jeong Kwan, og hun lever som buddhistisk nonne i Sydkorea, hvor hun tilbereder de smukkeste retter. Temple food kalder hun det.
Jeong Kwan tempelmad

Jeong Kwan: Hendes mad er vegetarisk temple food

Hendes navn er Jeong Kwan, og hun lever som buddhistisk nonne i Sydkorea, hvor hun tilbereder de smukkeste retter. Temple food kalder hun det.
Jeong Kwan tempelmad

Det er som at få adgang til en anden verden. Fredfyldt, sansende, æstetisk stimulerende. Hendes navn er Jeong Kwan, og hun lever som buddhistisk nonne i Sydkorea, hvor hun tilbereder de smukkeste retter. Temple food kalder hun det.

I Netflix-serien Chef’s Table kan du møde Jeong Kwan i sæson 3. Hun laver mad, der holder dit sind roligt og statisk, som hun siger. For hende er mad en meditation. Hun bruger aldrig færdige ingredienser og heller aldrig hvidløg, løg, skalotteløg, purløg eller porre. Hun kalder dem “de bitre krydderier” og fortæller, at de er kilde til åndelig energi, men at for meget af denne energi vil forhindre munkene og nonnerne i at opnå en tilstand af ro.

Med mad kan vi dele og udtrykke vores følelser.

Tempelmad der vækker dit sind og holder dig bevidst

Til gengæld bruger hun gurkemeje, sichuanpeber, brunpeber og shiso (en urt i myntefamilien). Smagen i hendes mad er baseret på salt, soyamasse, soyasauce og chilipasta i tillæg til alle de friske råvarer, hun hente fra egen vildtvoksende have. Alt dette er grundpillerne i det, hun kalder tempelmad. Mad som skal vække dit sind og holde dig bevidst.

Jeong Kwan tempelmad

Jeong Kwan underviser i madkunst ved Jeonju-universitetet og har gjort det i fem år. Hun oplever, at unge mennesker har en anden måde at spise på i dag, og hun vil gerne lære dem mere om tilberedning, råvarer, næring og, hvordan man kan lave mad af grøntager med et lykkeligt sind og spise dem med glæde. Madspild er også noget hun har fokus på.

– Det er forskasteligt at smide mad ud, siger hun. Man skal gemme rester, som var de skatte.

Der er ingen forskel på madlavning og det at følge Buddhas vej.

Hendes mad er kust

I dette afsnit i serien oplever man, hvordan hun tilbereder betagende retter, med en dyb ro. Som en kunstner i sit atelier lader hun værkerne tage form som stegte shiitake-svampe i soya, krydret myeongi, hvid kimchi, dampet aubergine med kidney-bønner og chilipeber, frisk ginseng, jujube-ruller med agurk, kastanjer og ingefær. Selv en enkel ting som lotusblomst-te folder sig ud som et sandt kunstværk, når det er Jeong Kwan, der tilbereder den.

Maden som ændrede hans liv

Jeff Gordinier er forfatter, redaktør og tidligere madskribent på New York Times. Han fik på et tidspunkt en invitation til at komme og spise mad tilberedt af den zenbuddhistiske nonne fra Sydkorea. Først afslog han, da han ikke troede, det var noget specielt. Da køkkenchef Eric Ripert fra den franske restaurant i New York, Le Bernadin, hørte om afslaget, kontaktede han Jeff Gardinier og insisterede på, at han skulle komme og smage den koreanske tempelmad, hvilket han så endte med at gøre. Om den oplevelse fortæller han:

– It was life changing to attend this lunch.

Efter den livsomvæltende oplevelse har Jeff Gardinier udtalt, at han skulle ønske, han kunne spise Jeong Kwans mad hver eneste dag i en hel måned for at se, hvad der ville ske.

– Jeg tror, jeg ville få det så fantastisk godt. Man føler sig forandret, når man spiser den, siger han.

At gøre andre glade og putte god energi i maden

Jeong Kwan kom fra en stor søskendeflok og valgte som meget ung at flytte til Baekyangsa-templet, hvor hun har boet og levet siden. Når hun tilbereder syltet lotusrod i pink, hvid og gul eller laver andre retter i den traditionelle tempelmad, hvor hun i øvrigt ikke er bange for at bryde reglerne, så mener hun, at man skal respektere ingredienserne, planeten, menneskerne og gøre noget godt for andre. Man skal putte god energi i maden.

Selv siger hun, at hun ikke er kok. Hun er nonne.

Se afsnittet om Jeong Kwan på Netflix, Chef’s Table, sæson 3.

Jeong Kwan tempelmad

Del gerne!

Nyeste opskrifter

Focaccia

Æltefri focaccia med tomat, rødløg og oliven

Æltefri focaccia er en super nem måde at bage den italienske klassiker på. Ved at lade dejen hæve i 12-18 timer, så slipper du for at ælte den på forhånd, og dejen får tid til at udvikle rigere smagsnuancer.

Aspargessuppe

Cremet aspargessuppe med hvidvin

Det er som om, man bliver forkælet hver gang, man tager en skefuld af denne lækre og cremede suppe, der kæler for smagsløgene med sin blide, fyldige og runde smag. Den er perfekt som både forret eller som en ret i sig selv serveret med godt, hjemmebagt brød.

Paneret pastinak

Paneret pastinak – også kaldet krigsfisk

Paneret pastinak er noget af det lækreste. Nogen kalder dem “krigsfisk”, fordi man lavede dem under krigen, hvor det var for farligt for fiskerne at tage ud på havet. De kan spises i stedet for fiskefilet, og så er de ovenikøbet helt veganske.

Ved at fortsætte med at bruge hjemmesiden accepterer du brug af cookies. Vegetaropskrifter.com bruger cookies for at kunne give dig en bedre oplevelse.