Vegetarisme

Der findes mange definitioner på at være vegetar. Nogle mener, at man overhovedet ikke skal spise andet end vegetarisk føde, hviket vil sige, at man må undgå alle former for animalsk for at være vegetar; dette kaldes oftere veganisme. Dog er der ved denne term tilknyttet dét, at man også vil holde sig fra alt animalsk forbrug – eksempelvis bevidst at undlade og gå med læder etc. Dog vil nogle vegetarer spise animalske produkter i form af æg og mælkeprodukter (lakto ovo vegetarisme).

veganerko

Giv din mad opmærksomhed
Udover det, kan det skabe en meget stor opmærksomhed på kost, hvis man vælger at spise vegetarisk. Pludselig begynder man at stille krav til egen mad og vaner, og denne opmærksomhed kan føre til, at man måske bliver lidt mere kritisk overfor det, man spiser. Det er en god oplevelse selv at vælge, hvad man vil spise og ikke bare være dikteret af kulturelle vaner eller store industier.

Ernæringseksperter har sagt, at det er nødvendigt, at vores tænder løber i vand for, at vi kan optage madens næring bedst muligt. Hvis du skaber en større bevidsthed om alle de ting, der tilsættes kød (og dyrene mens de lever), er det ikke sikkert, at tænderne løber så meget i vand mere.

En æstetisk oplevelse
At lave mad er en hel basal handling for at tilberede den føde, vi må have for at overleve. Samtidig kan det være en æstetisk oplevelse, vi forbereder til en særlig lejlighed, til nogle mennesker vi holder af eller til at udtrykke os kulturelt eller bevidsthedsmæssigt.

Heldigvis kan vi allesammen være kokke. Vi er det allerede. Det handler om at have lyst eller måske opdage, at man kan få lyst til at lave mad.

Vegetarisk inspiration
Ofte kommer inspirationen fra andre, der godt kan lide at arbejde i et køkken. Den kan også komme gennem bøger, der handler om gastronomi eller anden form for tilberedning af mad. Lysten kommer også ved at lave mad til andre. Det er en stor glæde at kunne få lov til at servere noget, man har brugt tid på, til andre.

Der er tilfredsstillende at snakke om mad og at give sig tid til at give mad den opmærksomhed, den har brug for. På den måde skabes der et nærvær omkring den, og på den måde får vi meget mere ud af den.

Tid og fordybelse

Man bør ikke skynde sig med at spise, og ordet ‘fastfood’ er et ret uheldigt ord, som en stor industri har skabt for at tillade os at spise hurtigt (så deres profit forbedres). Man bør i hvert fald ikke skynde sig, hvis man vil have den rigtige næring ud af maden. Et måltid, der er tilberedt i stress, serveret i stress og måske for stressede mennesker, er slet ikke et ordentligt måltid.

Det kan være en god idé at fordybe sig; også når det handler om at lave mad.